asi jste téměř všichni zaregistrovali nedávné dění v Brně. Jsou toho plná média po celém světě. Názory se vesměs shodují a vy již jistě také nějaký máte. Problém však začíná ve stanovisku Junáka - českého skauta. Proč, lze pochopit minimálně z komentářů na facebooku, které jasně indikují, že se někde stala chyba a bylo by vhodné přístup k takovým událostem přehodnotit.
Na Křižovatce tedy najdete TOTO vyjádření. S komentáři ZDE na fb.
Náčelnictvo Junáka samozřejmě Křižovatku sdílelo (tu) a zde jsem si dovolil jistý komentář k zamyšlení. Protože mi přijde zajímavé o tom diskutovat více i zde, hlavně proto, že se to tu neztratí tak rychle jako na facebooku, přidávám k nastartování debaty i onen svůj text a budu se těšit na reakce, ať už budou jakékoliv - a hlavně váš vlastní pohled na věc.
"Nejsem si zcela jistý - a jde o čistě o můj osobní názor - zda je toto správná cesta.
Pokud pominu fakt, že mi rozhodně nepřijde vhodné podporovat myšlenku toho, že pro příklad něco jako hranice státu neexistují, zatímco v době minulé (nebo i dnes?) za ní (nejen) vojáci umírali, či po jejím zaprodání spáchali sebevraždu (a to je ještě nic) - a ano, podle slov té slečny vznikla celá situace mimo jiné hájením jejího kamaráda - taky skauta - který přesně toto - neexistující hranice a jiné nesmysly - propagoval, pak mi přijde dobré se zamyslet alespoň nad tím, zda celou situaci nevzít alespoň trochu kriticky a objektivně a nevyužívat hned černobílého filtru (my jsme ty moc hodný a oni ti hrozně zlí).
To, jaké to má celý dopad - a je děsivý - mi došlo při pročítání názorů nejen ostatních skautů a neskautů, ale hlavně rodičů, kteří uvažují podobně jako já a kteří prohlašují, že pokud Junák - český skaut zaujme jen určitou pozici - v aktuálním slovníku současného dění - sluníčkářů, své děti z Junáka odeberou. A já se jím nedivím, protože toto není v pořádku.
Jedna věc je si uvědomit apolitičnost i v takto zdánlivě banální věci a druhá uvědomit si, co jsou junáci zač a co nejen oni mají minimálně ve slibu a velká část z nich to aplikovala i v reálném životě - totiž, že ... "duší i tělem být připraven(a) pomáhat VLASTI i bližním" ... Vím, že je tu jistý protiklad, ale právě balanc na správné hraně dělá junáky JUNÁKY.
Vždy budou hájit principy lidskosti a demokracie, ale pokud bude třeba, budou bránit hranice své vlasti tak, jako to mnohdy dokázali již v minulosti a jak by si hájili i práh svého domu.
Ostatně, pokud by se do Skautských stezek (a podobných knih) vrátilo prvních cca 100 stránek původních Základů junáctví - odříznuté někdy na přelomu století, náhoda? - vše by bylo všem jasné a dávalo to smysl.
Na konec uvedu, že já sám jsem 15 let junákem a nyní (nejen) aktivně vedu. Nejsem proti myšlence skautů ani Junáka, ale mám pocit, že poslední dobou uhýbá z cesty, tak dobře vyznačené. Je důležité jít s dobou, ale nepokřivit se. A přesně to rodiče svých dětí a děti samotné vnímají, ať je to dnes, nebo před padesáti lety. Degradace smyslu a původu kroje a nové logo to nezachrání (avšak odvedené práce si samozřejmě vážím).
Díky za přečtení, otevřeno k volné diskuzi, rád vyslechnu jiné názory.
Se stiskem levice,
Tygr, 15. junácký oddíl České Budějovice"